2012. november 1., csütörtök

A ghí nagykövete :)


Sziasztok! 

Tudom régen jelentkeztem, de a facebookon azért napi kapcsolatban voltam az ott utánam érdeklődőkkel. :) 

Szóval mostanában semmi különös nem történt velem, dolgozgatok, a forgalmam közepesnek mondható és ugyan a nagy gondok, amik tavasszal majdnem arra ítéltek, hogy feladjam falusi életemet, Nektek köszönhetően :) elmúltak, de továbbra sem rózsás a helyzet.

Most azon gondolkodom, hogy bővítem termékpalettámat és ebben a posztban erről szeretnék írni Nektek! Akik ismerik termékeimet tudják, hogy nagyra becsülöm a ghít! Igaz hazánkban még  nem nagyon elterjedt a használata, mert elkészítése munka és energia igényes,  így főzéshez, sütéshez inkább vajat, vagy olajokat használunk, bőrápoláshoz pedig a manapság annyira divatos sheavajat.
Hát én elhatároztam, hogy magyarországi nagykövete leszek ennek a csodálatos anyagnak!!!! :)

A napokban  az egyik kedves vevőmtől kaptam egy levelet, melyben kekszeim ízét méltatja és melyben azt kérdezte mi lehet a titkuk, mert hogy ő is szokott kekszeket sütni és tulajdonképpen jól is sikerülnek, de valahogy mégsem olyan finomak, mint az enyéim. A levelet olvasva mosolyogtam magamban, mert tudom és most meg is osztom veletek a titkot, ami nem más, mint a

 GHÍ, azaz a tisztított vaj! 

Mint azt figyelmesebb vevőim már észre is vették, újabban nem készítek két módon kekszet, a vajas változat sütését befejeztem. Ennek pedig az az oka, hogy egyszerűen összehasonlíthatlanul jobb ízűek voltak a ghísek. /régi szokásom, hogy nem tudok olyan terméket kiadni a kezeim közül, aminél jobbat is tudok készíteni :) /

Más téma:

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én már baromira unom, hogy 4-5 évente változik az okosok véleménye arról milyen élelmiszer tesz jót, illetve rosszat a szervezetünknek. A leginkább pedig az dühít, hogy nem tudják eldönteni mi kerül ki nyertesként a margarin-vaj párharcából. Sokáig csak vajat lehetett kapni /igen, ilyen öreg vagyok :) / és jól elvoltunk vele, bár kicsit veszített az értékéből, hogy hűtőben kellett tartani és onnan kivéve nem volt azonnal kenhető. Persze, hogy örültem neki, mikor megjelentek a margarinok és bár nekem a vaj íze jobban ízlett, mégis gyorsan átszoktam az új, kenhető Rámára! Ráadásul olcsóbb volt, ami persze nem csoda, mert hát a hidrogénezett olaj kevesebbe kerül, mint a 4-5 liter tejből készült vaj!

Most nem célom ennek a két anyagnak a mélyebb összehasonlítása, hisz nem az ő nagykövetük akarok lenni! :) Én egy 3-ik utat választottam a reggeli pirítósom megkenésére. :)

A ghível, mint anyaggal a szépségápolás újdonságai után kutatva leltem és bevallom nagyon hamar meggyőzött arról, hogy használnom kell!


Sokat lamentáltam viszont azon, hogy el tudom-e juttatni vevőimhez is, mert hát bizony 3-4 órát tart az elkészítése és addig nem kevés áramot fogyaszt a villanytűzhely. Aztán úgy döntöttem lesz, ami lesz megpróbálom, hátha vásárlóim is annyira megszeretik, mint én. Így lett!!! :)  Ma már elmondhatom, hogy évek óta töretlen sikerük van a ghís testvajaimnak.

De most kanyarodjunk  vissza a kapott levél és a pocakunk felé! :)

Miért választottam én a ghít a vaj, vagy a margarin helyett? Sőt nagyon sokszor a növényi olajokat is vele helyettesítem.

Hát először is azért, mert roppant praktikus!!! Igaz az elkészítése nem egyszerű, de egyszerre nagyobb mennyiséget elkészítve belőle, üvegben tárolva nagy előnye, hogy hűtés nélkül hónapokig eláll, sőt saját tapasztalatom alapján állíthatom, hogy minél tovább áll annál finomabb! Mint már említett a pirítós, vagy kenyér megkenésére tökéletesen alkalmas, tökéletes alternatívája a vajnak, csak nem kell megvárni amíg kenhetővé válik. Tengeri sóval mennyei!!!ahogy a pattogatott kukorica is vele a legfinomabb.


Sütéshez-főzéshez is tökéletes, mert igen magas hőfokon lehet használni anélkül, hogy leégne, tehát más növényi olajokkal szemben kevesebb az esélye a sütés során  rákkeltő anyagok kialakulásának! Ha nem lenne ilyen drága a fritőzömben is ezt használnám!

Tehát roppant praktikus a használata és amellett a legnagyobb értéke még sem ez, hanem az, hogy kevés egészségesebb anyaggal tudjuk elkényeztetni szervezetünket.

A ghi teljes mértékben tej szárazanyag nélküli  vajzsír! Ezért aztán teljesen laktóz és kazein mentes!!!!
Azt hiszem ez igazán jó hír a tej intoleranciával élőknek. Magas az Omega 3 és Omega 6 zsírsav tartalma, bár ennek egymáshoz viszonyított aránya nagyban függ attól milyen vajból készül a ghí. Nagyon nem mindegy, hogy a tehenek melyeknek a tejét használják a a vajhoz, milyen arányban legelnek és kapnak szénát, illetve abrakot. De erről majd egy másik alkalommal! Saját tapasztalatom szerint is tudom milyen nagy különbség lehet tej és tej között, legyen az tehén, vagy kecsketej!

Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a ghí segít normális szinten tartani a koleszterin szintet. / a már kialakult magas koleszterin szintet viszont nem csökkenti! /
Serkenti az agyműködést!
Nem tudom, hogy belsőleg is használ-e a zöldhályog tüneteinek enyhítésére, de az biztos, hogy külsőleg jó eredménnyel használják erre a célra is!Nagy előnye még a vajjal és az olajokkal szemben, hogy gyorsítja az emésztési folyamatokat. A ghí gazdag antioxidánsokban és segíti a vitaminok beépülését a szervezetbe. Az égési sérülések kezelésére is alkalmas /erről is van már saját tapasztalatom :) /

Az Ayurvéda szerint /ami nagyon sok féle képen alkalmazza a ghít/, segít a tanulásban és a jó memória megőrzésében.

Szerintem meggyőző! Talán most már nem csodálkoztok azon, ha hírét szeretném vinni ennek a csodálatos anyagnak!!!

Arra gondoltam elkészítem Nektek natúr és ízesített, fűszerezett módon is!!! Én már kipróbáltam a snidlinges változatot és hát nyami-nyami!! :)

A Magyarországon kapható legjobb minőségű vajat használom majd elkészítésére, tudjátok, fontos, hogy legelésző tehenek tejéből készült!

Több féle gyógy és fűszernővények felhasználásával készült ghít szeretnék termékeim között tudni.

Tervezem:

- snidlinges

- fokhagymás

- olasz

- provanszi

-chilis

- indiai fűszerezésű ghí elkészítését.

Mit szóltok hozzá?  Úgy gondolom szépen lassan, folyamatosan bővítve a választékot ismertetem meg veletek.

Kíváncsi vagyok elnyeri-e majd tetszéseteket és mivel én nem vagyok egy nagy szakács, szívesen veszem majd az általatok ghível elkészített finomságok receptjeit!! :) 

Szép őszi napokat kívánok Nektek!! :)  5 megjegyzés:

Betti írta...

Hm. Ez nagyon jól hangzik. Meggyőzött, meggyőztél, hogy jó! Már csak az ára fogja eldönteni, hogy belefér-e a pénztárcánkba. De mindenképpen kipróbáljuk! Egy ilyen pirítóst most is szívesen vennék. :-)

Nagyon örülök egyébként, hogy marad a falusi lét!!! És bízom benne, hogy jövőre már kicsit felívelő szakasz jön az anyagiak terén, mert már lassan nem is élére, de egymás tetejébe állítjuk a pénzt.

Zöld boszorkány írta...

Köszi Betti! Az árkalkuláció a mai nap feladata!! :)

orsolya vanessza kiss írta...

EZ SZUPERÜL HANGZIK!


és.. azonnal akarjuK! :)


KÖSZÖNÖM!


vanessza

Kriszti írta...

Kedves Eszter, nem igaz, hogy hazánkban a ghi/ghee nem elterjedt, csak nem ezen a néven fut, hanem kisütött vajként, és a régi magyar paraszti konyha használta is elsősorban böjti időszakkor, ugyanis a vaj könnyen romlik - mármint az igazi - és igy újra tudták hasznosítani, mivel így hosszabb ideig eláll, általában a gánicát készítették vele.

Zöld boszorkány írta...

Kriszti köszönöm az infót, amikor én 2 éve elkezdtem vele foglalkozni nem láttam róla semmit az interneten, azóta több helyen láttam már! Így még jobban tetszik a dolog, hisz akkor régi hagyomány éled újjá! :)