2012. június 10., vasárnap

Állatmese

Újabb csodálatra méltó történet esett meg állataim körében, pontosabban a baromfi udvarban. 
Az úgy kezdődött, hogy van nekem egy tyúkom a Mamus. Ez a tyúkanyó állandóan kotlik, de nekem tavaly még nem volt kakasom, így a szomszédasszonytól kértem magos tojásokat. Mivel én képtelen vagyok állat életét elvenni, csak úgy mentem bele ebbe a Mamus kiscsibéhez juttatási projektbe, hogy megbeszéltem a szomszédasszonnyal, ha több kakas is kikelne a tojásokból azt átadom neki, illetve az ő lányának. Nem raktam Mamus alá sok kikeltendőt, hisz nincs szükségem több tyúkra, de annyira megsajnáltam őt, olyan hősiesen ült tojás nélkül is 3-3 heteket. Hát persze, hogy 3 kakas és egy tyúk született, a szomszédasszony viszont meggondolta magát, nem vette át a 2 felesleges kakasomat. Így  ők négyen klikket alkottak, az egyetlen tyúkocskának nagyon jó dolga volt, hárman kapirgáltak neki ennivalót. Jó volt rájuk nézni, én még ilyen szép kakasokat sosem láttam. Aztán telt-múlt az idő elérkezett az ivarérettség kora. 


Az én tavalyi egyszem tyúkocskám, génjei parancsának engedelmeskedve el kezdett kotlani és raktam alá 4 tojást. Két kis pici pipille kelt ki belőlük. Nagyon édesek.:) Sajnos időnként  a kakasok összeverekedtek, ugyan nem csúnyán, de elérkezettnek láttam az időt, hogy  lépjek valamit. Meghirdettem őket, hátha kellenek valakinek és egy új baromfiudvar délceg királyfiai lehetnek. Jött is egy rendes gazda, ő is megcsodálta őket és elvitt egyet a tíz tyúkja mellé. Ketten maradtak és az időnkénti verekedések harcokká erősödtek, egyszer nagyon csúnya vége lett a dolognak, csupa vér volt mind a kettő és az egyik láthatóan alul maradt és másnap azt hittem meg is hal. Este elbúcsúztam tőle, mert láttam alig van már benne élet. Reggel szomorúan ébredtem és arra számítottam, hogy el kell temetnem az én szép kakasomat. Aztán kiérve hozzájuk láttam, hogy a részére elkerített részben áll és éppen iszik. Nagyon boldog voltam, mert akkor már volt remény a felépülésére. Aznap még nem engedtem a többiekhez, nagyon gyenge volt. A másik kakas büszkén basáskodott a megnyert tyúkjai körében és terelgette őket, na meg udvarolgatott. A rákövetkező napon gazdi felügyelet mellett kiengedtem a kisbeteget és figyeltem. Idővel rájöttem mi az új leosztás. A nyertes kakasé az összes tyúk kivéve a tesó tyúkot, aki ugye most gyerekágyas a két kis pipijével. Mára már beállt ez a rendszer és ha esetleg a vesztes kakaskának gusztusa támadna a nyertes tyúkjai közül valamelyikre, hát elkergeti, úgy hogy kezdi megszokni a monogám életet, segít a gyereknevelésben és időnként már boldognak is látom, mint például ma, amikor közös családi porfürdőt vettek. 


Érdemes megnézni, hogy ugyan jó pár méterre fotóztam őket, mégis milyen figyelmes, ugrásra kész az anyuka! 

Most csak abban bízom, hogy ez a két sárga foltocska ott a képen nem hímnemű! :) 

Mindenkinek szép vasárnap délutánt kívánok! Mi egyenlőre megúsztuk vihar nélkül :)

2 megjegyzés:

Éva írta...

Köszi a mesét a tyúkudvarból. Jót mosolyogtam rajta. Ne nagyon reménykedjél hogy nem lesz utánpótlás kakas ügyben?:-)

aniko66 írta...

Jó volt olvasni a beszámolód! Ha lenne lehetősége, bizony most én is elkezdenék kialakítani egy "tojásgyárat"! A kakasaid valóban szépek!