2011. július 5., kedd

Zöldségek a szappankonyhában


Kecsketejes arcpakolásaim hozzávalói szépséget adó zöldségekkel bővültek! /egyszerűen nem tudok leállni :), annyi jó alapanyag van, amit a természettől kapunk és nem csak finom, hanem széppé is tesz bennünket/
A cékla igazi szupernövény! Szerteágazó gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak (C-, B-, B2, B6, béta karotin, niacin, biolin, és folsavban is rendkívül gazdag), ásványi anyagoknak (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, foszfor, jód, bór, mangán, kén, kobalt, lítium, stroncium), valamint fitovegyületeknek (polifenolok, flavonoidok, anticianidinek, karotinoidok, enzimek, cukrok) köszönheti. A hagyományos indiai bőrgyógyászat mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
A vastartalma miatt rózsás színt kölcsönöz az arcbőrnek
Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt.
Gyulladásgátló, pattanások ellen is hatékony, sebgyógyításra is kiválóan alkalmas. Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket,
A kéntartalmú aminosav (metionin) tartalma miatt rugalmassá teszi a bőrt.
A sütőtök természetes gyümölcssav- és A vitamin forrás, s mint ilyen fényesíti a bőrt. Ugyanakkor nyugtatja és hidratálja. Minden bőrtípusra alkalmas, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrtípusok esetében is jótékony hatású. Kedvező hatással van a pattanásos bőrre. Ráadásul a többi összetevő felszívódását is segíti, így a kezelés végével a selymes bőr csak úgy ragyog!
A sárgarépa fő előnye hogy nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint. A karotin az A-vitamin provitaminja, mely enyhe színezőanyag. Ez az erőteljes antioxidáns. segít az ultraibolya sugárzás hatására sérült bőr rehabilitációjában. A sárgarépa tartalmaz még E, K, C vitaminokat, aminosavak, kalciumot, foszfort, jódot, és vasat. Sárgarépát jó fertőtlenítő hatásának köszönhetően sebek és vágások gyógyítására használják.A béta karotinnak nagyon fontos hatása van a ráncosodás megelőzésében, hiszen közömbösíti a ráncosodás legfontosabb okait: megelőzi a bőr kiszáradását, védi az UVA sugarak ellen. Szabályozza a faggyú és verejtékmirigyeket, valamint a hajnövekedési ciklust. Felgyorsítja az új sejtek termelődését, védi a külső bőrréteget és megelőzi a haj töredezését. A répa bioflavoniodokban is gazdag (olyan vegyületek, melyek védik és erősítik a szervekben a C vitamin hatását), és még tartalmaz bórt, kalciumot, rezet, vasat, cinket.
Nem véletlenül hallani annyiszor nyár elején, hogy együnk minél több sárgarépát, hiszen így elkerülhető a leégés és bőrünk kevésbé szárad vagy foltosodik. Csökkenti a meglévő ráncokat, megelőzi az újak kialakulását, belülről táplálja a bőrt, biztosítja annak optimális hidratáltságát és bársonyos tapintását. A-vitamin tartalmának köszönhetően megnyugtatja, simává teszi a bőrt.
A paradicsom nemcsak kitűnő étel, hanem kiváló kozmetikum is. Hidratáló hatása van, bőr feszességét, ruganyosságát fokozza. Biológiailag aktív anyagai élénkítik a bőr anyagcseréjét, frissít és fiatalít. Színtelenítő hatású révén szeplős, májfoltos arcra is kiválóan alkalmazható. Kismamák is bátran használhatják a terhesség alatt kialakult májfoltok halványítására. Lágyítja a bőrt, helyreállítja a pH-ját, jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre bőrgyógyászokból álló orvoscsoport legutóbbi kutatásából kiderült, hogy a paradicsom olyan antioxidánst is tartalmaz, ami javítja a bőr ellenálló képességét. Ez az anyag a likopin, ami a paradicsomnak erőteljesebb piros színt kölcsönöz. A paradicsom is tartalmaz gyümölcssavakat, melyek fertőtlenítő és hámlasztó hatásuk mellett még a mitesszerekkel is felveszik a harcot. A zsíros bőrnek a paradicsomos pakolás hathatós segítség!
Ugye, hogy helyük van ezeknek a zöldségeknek a szépségkonyhában? :)

2 megjegyzés:

horimarika írta...

Belőlük is lesz mintacsomag? Most már tuti ki kell próbálnom őket. Meg a többi pakolást is...

Eszter írta...

Persze Marika! Minden fajtából kérhetsz mintacsomagot, csak a megrendeléskor a "Megjegyzés" rovatba írd meg nekem, hogy döntöttél! :) Puszi