2009. augusztus 25., kedd

Veszély: szemem világa


Tegnap este fáradtan álltam neki szappant főzni, elég szörnyű napom volt, lelkileg és testileg is kikészített. Sajnos, vagy hál' Istennek azonban elég gyorsan fogynak a szappanjaim és el kellett készítenem az egyik fajtából az utánpótlást.
A lúg, amitől szappanná válik a jó kis kecsketej, a növényi olajok, na és a többi hozzávaló, a szappan főzésekor nagyon veszélyes anyagnak számít, hisz gőzét belélegezve tönkre teheti a tüdőnket, a bőrünkhöz érve megégeti, szemünkbe fröccsenve vakságot okozhat. /ne ijedjetek meg ez az anyag kb. 24 órán keresztül, vagyis amíg a szappanosodási kémiai reakciók le nem zajlanak, szóval csak addig veszélyes. Amikor már a kész szappant használjátok, egynemű bőr barát anyagként kerül a bőrünkre! Amúgy a természetben is megtalálható ez a lúg.
Mivel ilyen veszélyes művelet a vele való foglalkozás be kell tartani bizonyos biztonsági előírásokat, gumikesztyűben és védőszeművegben, nyitott ablak, vagy ajtó mellett szabad csak vele dolgozni!
Mivel nem szeretnék balesetet szenvedni, be szoktam tartani ezeket, viszont tegnap ez elmaradt!
Mint ahogy az általában velem lenni szokott, a hibáimat súlyos megtorlások szokták követni. Nem tudom miért van ez így, kiskorom óta jellemző volt az életemre, hogy valamiért muszáj volt a tökéletességre törekednem, mert minden apró bakiért azonnali és a hibához mérten erős büntetés járt. Na mindegy ez egy másik téma!
Szóval, hogy ennél a témánál maradjak, nem húztam védőszemüveget és főzés közben belefröccsent a szemembe a szappananyag. Az első pillanatban az ijedtségen kívül semmit nem éreztem! A másodikban a pánikot és azt, hogy futás a csaphoz, jó bő vízzel kimosni a szemem amennyire csak lehet. A harmadikban viszont már elkezdett szurkálni és miközben mostam, égni! Borzalmas érzés volt, de tudtam, hogy most csak az mentheti meg a szemem világát, ha sikerül teljesen kimosnom a lúgot. Majd 15 percen keresztül a csap fölé hajolva, rettegve, hogy lehet, hogy holnap már nem fogok azzal a szememmel látni, mostam és mostam a szememet.
Nem tudom, hogy megúsztam-e, mert ma reggelre ugyan még mindig vörös a szemem fehérje, de rendesen látok vele és ugyan szurkál egy picit, de nem vészes a fájdalom!

Tehát megint megütöttem a bokám egy felelőtlenségem miatt, nem véletlen az, hogy minden erőmmel azon vagyok, hogy vigyázzak lelki és testi egészségemre, mert ha akár az egyik, akár a másik sérül, bakizok és annak súlyos következményei lehetnek.

Ide való még talán az is, hogy miért nem vagyok hajlandó nyitott műhelyként, érdeklődő emberekkel körülvéve szappant készíteni! Persze továbbra is irigy vagyok és nem akarom megosztani a receptjeimet :), de ezen túlmenően nem tudom vállalni a felelősséget, hogy esetleg valakinek súlyos balesetet okozhatok csak azzal, hogy ott áll és nézi, hogy mit csinálok.
Na, meg tudtam írni ezt a posztot, ez bizonyítja, hogy még látok, ragyogó!!!
Remélem azzal a páni félelelemmel megúszom a dolgot, amit akkor éreztem, mikor felsejlett bennem, hogy még az is lehet, hogy kimarja a szemem a lúg és egy szeműként élhetem tovább az életem!

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Úr Isten Eszti ezt szörnyű volt olvasni. Kérlek szépen legyél elővigyázatosabb. Szerintem írd ki valahova a falra, hogy ne felejtsd el legközelebb felvenni a szemüveget. Kérlek vigyázz magadra nagyon. Menj orvoshoz mindenképpen, biztos hogy adni fognak rá gyulladás csökkentőt. Puszillak.

mammka írta...

Te jó ég,Eszter!!!!!!Eddig nem is gondoltam arra,hogy az édes szappankáid elkészítése ilyen veszélyes művelet!
Ettől még értékesebbek lettek számomra,de sokkal-sokkal fontosabb,hogy te épségben maradjál!!!!!!!!!!!!!!!!

Limara írta...

Ó Eszter!Vigyázz nagyon magadra! Őszintén remélem, a szemednek nem lesz semmi baja, de ez jó figyelmeztetés volt! Pihentesd most, lassíts kicsit!

csutkailda írta...

Az ANGYALOK vigyázzanak Rád!!!!

Hunszil írta...

A szem a lélek tükre - vigyázz rá, bár ez talán nem illik ide de nagyon vigyázz magadra, nehogy bajod essen. Azért szerintem nem ártana egy szemészt felkeresni, vannak remek kis szemcseppek, amik gyorsítják a retina gyógyulását. Mert lehet, hogy most nem érzed, hogy baj van de később gondot okozhat:(
Légyszíves bármily fáradt is vagy a védőfelszerelés nélkül ne állj be a boszorkánykonyhában tevékenykedni:) !!!!!!!
Úgy látom neked is van egy őrangyalod aki vigyázz rád:)

egérke írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Vigyázz magadra, és mindenképpen nézesd meg orvossal. Biztos, ami biztos!

Házisárkány írta...

Vigyázz magadra,mert megkergetlek!!!(bár most nem biztos,hogy menne...)
....én is beugranék egy szemészhez,a biztonság kedvéért!!!!

verus írta...

Drága Eszter! Remélem nem lesz semmi maradandó baj a balesetedből! Mindenképpen menj el orvoshoz, és vigyázz magadra!

anaisz anaisz írta...

Tényleg rémisztő volt olvasni is.. belegondolva, hogy még egy kis sampon is hogy tud csípni, és égni, és ilyedezik az ember... akkor egy ilyen veszélyes anyag milyen szörnyű lehet....

Apropó! A dédpapám úgy halt meg, hogy lugot ivott a pálinka helyett...... :(

Eszter írta...

Lányok köszi az aggódást, szerintem ezért gyógyul ilyen szépen a szemem!!!
Fruzsi sajnos nem elfelejtettem, hanem felelőtlen voltam!
Mammka, hát igen, vacilláltam is az elején elég sokat, hónapokba telt, mire nekimertem állni!
Limara úgy tűnik megúszom a dolgot, a jó öreg kamilla segít!
Ilda: lehet, hogy egy pillanatra félrenézett? :)
Egérke, nem szeretek orvoshoz rohanni, köszi az aggódást, holnapig várok, szerintem meggyógyul!
Sárkányom könnyen beszélsz, Te kis futóbajnok! :)
Verus köszi Neked is!
Anaisz, hát bizony azt hiszem nem mostanában felejtem el ezt az érzést! Hűha dédpapád estébe azonban nem szívesen godolok bele!!! Szörnyű lehetett!

Eszter írta...

Hunszil, azt hiszem valóban van mellettem egy angyal csak időnként hagyja, hogy saját hibáimból tanuljak! :) Köszi

Hoyacarnosa írta...

Eszter vigyázz magadra.

kiseri írta...

Eszter, csak egy van belőled és pótolhatatlan vagy! Vigyázz magadra, kérlek!

Orsina írta...

Jajj, legyél óvatosabb! Remélem nem lesz semmi következménye!
Szeretnélek picit felvidítani. A legújabb bejegyzésem második fotóját Neked ajánlom! :))

Eszter írta...

Köszi Kiseri és Orsina! Tegnap már ott volt a szememem a védőszemüveg! :)
Orsina, köszönöm szépen a képet,lassan nálunk is készülnek a kiskecskék! ;)

Orsina írta...

Ha kész lesznek, feltétlen mutasd meg őket! :)